Aanleiding | In het seizoen 2010-2011 vierde VVUtrecht haar 25-jarig bestaan, o.a. met een boek dat ook over de 40 jaar voorgeschiedenis van de Utrechtse verenigingen verhaalde. In dit boek is sprake van de Utrechtse Volleybalweek die in de jaren tachtig enkele malen plaatsvond. Tijdens de reünie ontstond het plan dit evenement nieuw leven in te blazen. De organisatie is er rijp voor en een goede opzet en uitvoering zouden kansen bieden om onze mooie sport en de ambities van de Utrechtse verenigingen uit te dragen naar publiek, pers en partners.
Samenwerking kernvrijwilligers en verenigingen | Omdat het vooral een promotie van de volleybalsport zou moeten zijn, is uit verschillende verenigingen een selecte groep vrijwilligers bij elkaar gevraagd, die visie, enthousiasme én een handen-uit-de-mouwen-mentaliteit gemeen hebben. Ze hebben unaniem enthousiast gereageerd en hun medewerking toegezegd. Op 6 juli 2011 was de eerste bijeenkomst en zijn een agenda en plan van aanpak gesmeed. Het project Uvolleybal ging van start.
Activiteiten bundelen | De kern van Uvolleybal is dat we een aantal activiteiten bundelen, die enkele verenigingen en de Nevobo elk jaar al in Utrecht organiseren. Dit omvat o.a. de Nederlandse Kampioenschappen Recreanten, het bedrijventoernooi om het Kampioenschap van Utrecht, een buitentoernooi op gras en een seniorentoernooi. Een nieuw eredivisie beachvolleybaltoernooi in het centrum van Utrecht stond al op het verlanglijstje van de Nevobo, evenals een scholentoernooi bij VVUtrecht. Door de bewezen succesvolle én de nieuwe activiteiten als een samenhangend totaalevenement te organiseren en te presenteren, krijgt het geheel een massa en bereik die voor partners en de gemeente Utrecht interessant worden om energie en budgetten aan te besteden.
Plus: publiekstrekkers | In samenwerking met partners en de gemeente proberen we mogelijkheden te creëren om enkele publiekstrekkers aan Uvolleybal toe te voegen. Op het verlanglijstje staan twee interlands (dames en heren), een optreden van de jeugdinternationals en een wereldrecordpoging van de jeugdafdeling van VVUtrecht om in het Guiness Book of Records terecht te komen. En dat allemaal in één lange week, waarin iedereen in en rond Utrecht op de hoogte is van het feit dat volleybal een prachtige sport is en dat Utrecht in die week de onbetwiste volleybalhoofdstad van Nederland is.
Uvolleybal 2013 | Met Uvolleybal 2012 achter de rug konden we spreken van een succesvolle eerste U-week. Natuurlijk trokken we lering uit de dingen die minder goed gingen - en probeerden we ook de onderdelen die al goed gingen te verbeteren. VVUtrecht heeft in de eerste editie het leeuwendeel van de organisatie gedaan en heeft nu alle onderdelen zelf georganiseerd, wat de communicatie ten goede kwam. Voor het middelbarescholentoernooi was er samenwerking met Mission Olympic, dat al een goed draaiend jaarlijks toernooi in Utrecht heeft. Samenwerkingen met de gemeente en het EYOF heeft de clinics en toernooien voor basisscholen goed gedaan. Bij de NK Masters prolongeerde Guido Görtzen met VCDeurne de titel. Een interland zat er niet in dit jaar, maar wel haalden we de Clinic 2.0 van landskampioen Landstede naar de Galgenwaard. Enkele honderden fans zagen een onderhoudende volleybalshow kregen en de aanwezige teams, die in het fun-toernooi voor jeugdteams ervoor of het blacklighttoernooi erna speelden, konden ook zelf aan de slag tegen de landskampioen.
Uvolleybal 2014 | Positieve ontwikkelingen bij VVUtrecht hebben een onvoorziene invloed op Uvolleybal. In korte tijd is er veel geprofessionaliseerd en het aantal activiteiten is sterk uitgebreid. In 2012 is de Volleybalschool Utrecht opgericht, in 2013 VVUBeach, er is een Bouwcommissie ingesteld die onderzoekt of we op termijn een eigen hal zouden kunnen hebben, de feest-, activiteiten-, materiaal, kleding en jeugdcommissies zijn steviger bemand, het SPORTIEF-programma wordt verder ingevuld, Dames1 reikte tot de kwartfinales om de beker et cetera... VVUtrecht is niet voor niets genomineerd voor Utrechtse sportvereniging van het jaar! Het organistorische potentieel binnen de club lijkt echter ‘vastgespeeld’ in reguliere commissies en dat maakt het aantal beschikbare vrijwilligers om Uvolleybal groots te houden beperkt. Daarnaast zijn er data om rekening mee te houden die het concept 'Volleybalweek' onmogelijk maken. De scholentoernooien moeten in april, een interland kan niet eerder dan juni, de NK Masters moesten dichter op de competitie. Toch maken we dit jaar nog wel een grote klapper: we kregen de mogelijkheid om samen met Bossaball IN het stadion, op de heilige voetbalmat van FC Utrecht, een volleybaldag te organiseren. De enige dag dat dit kon is 28 mei - en daarmee is de Uvolleybalweek verspreid over zo’n twee maanden. Maar met toch wel weer zes hele mooie evenementen.